Begreppsförklaringar

TC  

TC  Thread count = Trådtäthet

Detta avser antalet trådar på en kvadrat-tum i en textil (*). Man räknar samman de vertikala och de horisontella trådarna. Med tunnare tråd - ofta kallad “Egyptisk bomull” p g a de längre tunnare bomullsfibrerna – kan man väva en tätare textil. Det ger oftast en jämnare, mjukare textil som uppfattas som skön mot huden.

 

Lägre grövre kvalitet = 100 – 200

Högre finare kvalitet =  200 - 400


En bomullstextil med över 200 TC kallas vanligtvis Percale om den är tvåskaftsvävd. Mellan 200 och 400 TC upplevs den oftast som behagligt mjuk och lätt. Över 400 är den fortfarande mjuk, men också lite tyngre.


Men ett alltför tätt tyg andas ju också sämre. Just i kombination med ett silkestäcke är det lämpligt med en lagom hög kvalitet. Vi på SENG SHUI har valt 230 och 300 TC i våra sängkläder. Det fungerar utmärkt tillsammans med silkestäcket.


De flesta vävare enas om att med vanlig tvåskafts-vävning är det maximalt möjligt att väva ihop 500 – 600 TC i en textil. När du läser en högre siffra än så på en bomullstextil-deklaration så har vävaren endera lagt till extra trådar i (den horisontella) väften – eller räknat samman de två eller tre garntrådar som tvinnats till det garn som sedan vävts. Ibland har man gjort "både och" - och på det viset redovisat en TC på över 1000. Det är således både falsk redovisning och marknadsföring.


(*) 1 tum = 1 inch = 2,54 cm. Ytan av en kvadrat-tum blir således 2,54 cm x 2,54 cm = 6,4516 cm2


OEKO-TEX® Standard 100

Öko-Tex100 är en frivillig märkning av textilier/textilprodukter. Det visar att textilierna inte innehåller ämnen som kan vara farliga för hälsan. Märkningen fungerar som en indirekt miljömärkning då man minimerar risken för användande av kemikalier i varje produktionsled. Råvarorna kan vara ekologiskt odlade men Öko-Tex100-märkningen ger inte besked om det.