Allmänna råd

Skötselråd

Att följa tvättråden på dina textila plagg är en bra början. Här kommer några fler skötselråd som du kan spara pengar på, hjälpa dig att få mer glädje av dina textilier av - och som kan ge textilierna ett längre liv.

 

Silkestäcket är naturligt lätt antibakteriellt. Den glatta proteintråden är smutsavvisande. Du behöver inte tvätta ett silkestäcke alls. Det räcker med att vädra det ordentligt några gånger om året. Undvik direkt solljus, häng eller lägg det i skugga.

 

Om du får en fläck direkt på täckets bomullsöverdrag kan du tvätta den lokalt med en enzymfri tvål eller tvättmedel. SENG SHUI rekommenderar Almgrens Sidentvål. Använd tvålen direkt på fläcken, eller lös upp lite tvål i vatten, tvätta försiktigt lokalt på fläcken och skölj sedan bort fläck och tvål med vanligt vatten.

 

Följ tvättmärkningen. . . eller sänk temperaturen

Den tvättmärkning som finns i sängkläder visar bl a den högsta rekommenderade temperaturen. Ofta kan du dock tvätta vid lägre temperatur. Med moderna tvättmedel blir både sängkläder och vanliga kläder oftast lika rena vid 40ºC om vid 60ºC. Och du sparar nästan hälften av energikostnaden. 

 

Rätt mängd tvättmedel

Använd ett miljömärkt tvättmedel.

 

Följ anvisningarna på tvättmedelspaketet. Ta reda på om vattnet är “hårt” eller “mjukt” där du bor. Få saker överdoseras och slösas med i vårt samhälle, som just – tvättmedel. Det innebär att många både slösar med pengar och belastar miljön alldeles i onödan. Tvätten blir inte renare av överdoserat tvättmedel. Det kan rent av bli tvärt om; att det sitter tvättmedelsrester kvar i tvätten. Resterna kan ge upphov till hudirritation och allergier.

 

Sköljmedel bör du undvika helt; dess främsta funktion är att ta bort statisk laddning i syntettextilier. Det är tämligen onödigt och en stor belastning på miljön då resterna inte går att ta hand om i reningsverken. De ingående katjonaktiva tensiderna pekas ut som miljöfarliga.

 

Fyll tvättmaskinen

Tvätta med full maskin. Då sparar du vatten och tvättmedel. Maskinen är full när du får plats med en knuten hand ovanför tvätten i trumman.

 

Torka

Undvik att torktumla alltför varmt, det sliter på kläderna. Om du avstår helt och hållet från torktumling sparar du energi. Centrifugera kläderna ordentligt så förkortas deras torktid när de kommer ut ur maskinen.

 

Om du har möjlighet kan du gärna torka tvätt hängande utomhus under sommarhalvåret. Solens strålar har en blekande effekt. Häng därför vittvätten när det är som ljusast och kulörtvätt senare på eftermiddagen.

 

Lite fläktande vind hjälper inte bara tvätten att torka snabbare. Den blir även mjukare av att torka i rörelse.