Fakta bomull
Bomullen har många goda egenskaper:
Stor tvättålighet
God slitstyrka
Tål blekning
Låg töjbarhet
Hög motståndskraft mot ljus
Hög motståndskraft mot värme, fibern tål 140 °C.
...och några mindre bra:
Dålig flexibilitet
Skrynklar sig lätt
Hög uppsugningsförmåga
Låg värmeisoleringsförmåga
De kända bomullsväxterna delas in i ca 50 arter vilka i sin tur indelas i fyra grupper efter geografisk utbredning, kromosomtal, morfologiska kännetäcken, etc. De stora odlingsländerna I världen är Kina, USA, Indien, Uzbekistan, Egypten, Brasilien och Pakistan. I Europa odlas bomull (ca 1-2% av världsproduktionen) endast i kommersiell skala i Spanien och Grekland.
Fyra bomullsarter odlas för kommersiellt bruk:
· Indisk bomull; Gossy´pium herbaceum
· Texasbomull eller Upland cotton; Gossy´pium hirsutum
· Västindisk bomull eller Sea Island Cotton; Gossy´pium barbadense
· Trädbomull; Gossy´pium arboreum
Vid “Kamning” av bomullen tar man bort de kortare fibrerna så att det återstående garnet kan bli homogent med fibrer av ungefär samma längd. På det viset kan man åstadkomma en jämnare/slätare textil som inte får noppor.
Vid kommersiell produktion av textilier är det vanligt att leverantören behandlar textilierna med antimögelmedel för att de ska kunna transporteras i lastutrymmen där det kan vara fuktigt, utan att de ska bli mögliga.
Du kommer aldrig att finna några antimögelmedel i någon SENG SHUI-produkt.
Det är också vanligt med behandling av textilier med formaldehyd för att motverka krympning och skrynklor. Formaldehyd fungerar smutsavvisande och kan användas för färgfixering. OCH det kan vara cancerframkallande.
SENG SHUI säljer INGA produkter som är behandlade med formaldehyd.
Egyptisk bomull
Ursprungligen odlades den naturligtvis i Egypten, och till stor del är det fortfarande så. Men begreppet har också kommit att användas om arten Gossy´pium barbadense som har odlats utanför Egypten. År 2001 skapade den egyptiska staten ett specifikt varumärke för att skydda namnet “Egyptisk bomull”.
Tvåskaftsvävd bomull
Detta är den vanligaste bomullstextilen, vävd med lika många trådar i båda riktningarna, varannan tråd i varp och veft (vardera riktning). Vanlig tvåskafts-vävd bomull kan variera mycket i både bomulls-fiber-kvalitet och täthet, alltifrån gasbinde-liknande öppen väv till en ganska tät väv av långfibrig bomull.
Percale
Percale är ett kvalitetsbegrepp för vävda bomullstextilier. Percalevävning innebär att man väver ett finare kammat garn (tunnare trådar), av långfibrig bomull, med lika många trådar på längden och tvären. En tråd över och en tråd under, s k tvåskaftsvävning. För att få kallas Percale ska det vara minst 200 trådar per kvadrat-tum.
Textilen blir både tät och slät. Känslan - upplevelsen mot huden - blir ett svalt, sinnligt, slätt och lyxigt material. Om du lätt blir varm om natten bör du kombinera ditt silkestäcke med den lägre trådtätheten av Percale (200 – 300).
Percale-materialet är mycket lättskött och är den bomullskvalitet som behåller fräschör, utseende och mjukhet längst. Lite lättare än Satin, och andas också lite bättre.
Om du har mycket varmt under sommarhalvåret I ditt sovrum kommer du sannolikt att uppskatta percale mest då.
Satin
Satin är både ett kvalitetsbegrepp och en vävteknik för vävda bomullstextilier. Satin har den hösta lystern och vackraste fallet. Det är lite tyngre och tätare än Percale och andas därmed lite sämre. Vid satinvävning ligger en tråd över fyra trådar, sedan en tråd över en och sedan över fyra trådar igen, etc. På så vis blir det färre bindningspunkter och de fina trådarna kan packas tätare så att ytan blir slät och jämn. På så vis får satin den tätaste känslan.
Materialet håller länge och behåller sin lyster och sitt fall längre än ordinära bomullssorter. Men Satin bör manglas/strykas för att det ska behålla sin höga kvalitet. Undvik att torktumla satin för att inte noppor ska uppstå.
För dig som har årstids-skilda temperaturer i sovrummet passar förmodligen satin bäst på vinterhalvåret.