Skötselråd

Silkestäcke
Det är enkelt att sköta. Du behöver INTE tvätta silkestäcket.


Silket är naturligt smuts- och damm-avvisande och är ingen trevlig miljö för kvalster. Vädra det ofta, varannan månad eller ett par gånger per år. Men låt det inte ligga i solen. Direkt solljus kan skada silkets värmereglerande förmåga.


Byt dina påslakan enligt din vanliga frekvens, och tvätta dem på vanligt sätt enligt tvättinformationen. 

Det finns flera anledningar till att du inte behöver tvätta ditt silkestäcke:
  • Silkestråden är i sig antibakteriell.
  • Silkestråden är glatt och smutsavvisande
  • Eftersom silkesvadden hjälper dig att reglera värmen bättre än andra material svettas du inte lika mycket under ditt silkestäcke. Under ett dun- eller syntettäcke kan du svettas upp till 100 liter svett per år.
Silkesvadden mår inte bra av maskintvätt då den kan ändra sin struktur och tappa sin värmereglerande förmåga.

Om du ändå skulle få en fläck på själva täcket eller du tycker att bomulls-ytskiktet har blivit solkigt; tvätta i första hand lokalt – alltså själva fläcken - med ett tvåltvättmedel utan enzymer. Almgrens Sidentvål fungerar bra till detta. Likaså om du ska tvätta sidentyg. Du kan köpa Almgrens sidentvål H Ä R.

I Kina går ofta silkestäckena av hög kvalitet i arv till nästa generation. Du kan räkna med att även ditt SENG SHUI-silkestäcke kommer fungera klanderfritt i många år. Silkestäcket kommer inte att samla mängder av kvalster och deras b-js, som i ett duntäcke.

Solskenshistoria
En kvinna som hade haft sitt silkestäcke i mer än 20 år, inköpt I Kina, ringde oss våren 2015 och undrade:
- Men skulle man inte kunna tvätta täcket ändå? Det fungerar ju fortfarande utmärkt, men jag tycker att det börjar bli lite solkigt i hörnen på överdragstyget av alla påslakansbyten, sa hon?
Hon hade alltså inte behövt tvätta täcket på mer än 20 år. Vi rådde henne att tvätta med Almgrens Sidentvål där det var solkigt. Hon gjorde så och det fungerade utmärkt.

SENG SHUI sängkläder
Seng Shui sängkläder är sydda av bomull av hög kvalitet, med ÖkoTex 100-certifiering.
De går att tvätta 60ºC. Men oftast är det helt onödigt. Med moderna tvättmedel räcker det nästan alltid med 40ºC.


För bästa resultat vid skötsel:
Sträck gärna sängkläderna, speciellt sömmarna, medan textilien fortfarande är fuktig efter tvätten. Då kan de behålla formen bättre och längre.
Mangla påslakan, örngott och underlakan medan de fortfarande är lätt fuktiga. Det ger en härliga känsla mot huden och textilierna håller längre.