Silkestäcken

Modernt material och hållbart hantverk

Ekoplogiskt

Silkesmaskarna som producerar vårt silke äter bara obesprutade mullbärsblad, och spinner silke av protein som tvättas med oklorerat vatten. Inget annat. Silkesvadden omsluts av Öko-Tex-certifierad bomull. Täcket produceras för hand i Kina, enligt ett flera tusen år gammal metod och tradition. Silkestråden dras upp för hand i tunna flor och läggs i hundratals lager till en silkesvadd.

Silke av god kvalitet har en förmåga att fästa i sig själv. Det behöver då inte rutstickas. Därför ligger också ett SENG SHUI-silkestäcke stilla i ditt påslakan. Du behöver inte lägga det tillrätta efter var och varannan natt.

Ett silkestäcke som används normalt kan fungera utmärkt - mycket länge. Kanske upp till 50 år.


Etiskt

Du tar ett etiskt beslut när du köper ett silkestäcke. Silkesdunet är en ren naturprodukt, producerad av insekter som inte tål miljögifter. Genom en enkel process kokas ett naturligt limämne bort från silkestrådarna, med rent vatten. Silket består sedan av rent protein. Inga fåglar plockas levande eller dödas. Inga kemikalier tvättar dun eller fjäder. Ingen kemisk process har skapat ett silikonbehandlat polyesterhålfiber-täcke. Därför skapas inte heller några kemiska restprodukter – eller utsläpp - från en sådan industri. Inga plastfragment kommer att lämna ditt täcke ur tvättmaskinen och passera reningsverken ut i våra hav.


Hälsosamt

Kvalster trivs inte så bra i silkesvadd. Därför är förekomsten av kvalster mycket mindre i ett silkestäcke än i t ex duntäcken. Förutom att det kan vara ofräscht med kvalster och deras fekalier ( b-js ! ) så ökar de också risken för astma och allergier. Både ett duntäcke och ett syntettäcke ökar vanligtvis i vikt efter några års användning, när de successivt fylls med kvalster och deras avföring.
Silket har en mycket god värmereglerande förmåga och är en förträfflig fukt-transportör. Silkets glatta proteintrådar absorberar fukt snabbt och släpper den lika snabbt. Du behåller en behaglig kroppstemperatur, slipper ta av och på täcket för att du blivit varm, svettig eller kall. Du sover därför bättre.


Skönt

Silkestäcket är väldigt skönt att sova under, lagom densitet, både luftigt och behagligt omslutande på en gång. Vardags-lyx. Eller egentligen varje natts lyx. En av våra kunders kommentar:

”Det bästa som har hänt i min säng” (!).

*  Om du råkar vara i fyrtioårsåldern och rättar till ditt duntäcke i ditt påslakan efter varannan natt - och fortsätter att använda duntäcke resten av livet (?). Då kommer du att behöva lägga täcket tillrätta ytterligare 7000 (Jodå ; sjutusen) gånger framöver. Med en minut åt gången blir det 116 timmar. Kanske skulle du kunna krama dina barn 14 000 gånger i stället!